hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (2023)

Tartalom

 • 1 Lehet-e napraforgót ültetni
 • 2 Napraforgó termesztési körülményei
 • 3 Hogyan növekszik a napraforgómag
 • 4 Mikor szabad napraforgót ültetni a szabadba
 • 5 Hol ültessünk napraforgót
 • 6 Napraforgó termesztése és gondozása a nyílt terepen
  • 6.1 A leszállóhely kiválasztása és előkészítése
  • 6.2 Napraforgó ültetési technológia
  • 6.3 Öntözés és etetés
 • 7 A napraforgó szaporodása
 • 8 A napraforgó betegségei és kártevői
 • 9 Napraforgó betakarítása
 • 10 Hogyan lehet házi napraforgót termeszteni
 • 11 Hasznos tippek
 • 12 Következtetés

A napraforgó napraforgómagból történő ültetése az országban egyszerű kérdés, amely nem igényel különösebb készségeket és erőfeszítéseket. A jó termés mellett ez a kultúra vonzó dekorációként szolgál a cselekmény számára, és további ízt fog teremteni rajta. A díszfajtákat az előkertek és a virágágyások díszítésére használják, és otthon is szobanövényként ültetik őket.

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (1)

Az utóbbi időben a napraforgót a tájtervezésben használták.

Lehet-e napraforgót ültetni

A napraforgó gyönyörű egynyári növény, amely finom magokat terem és fényes virágzásával gyönyörködteti a szemet. Általában szántóföldekre vetik őket ipari termelés céljából, de nem tiltott az a vágy is, hogy személyes parcellán termessenek növényt. A legfontosabb az, hogy az ültetés során betartsa az összes szabályt, és kiválasztja a megfelelő fajtát. Az étkezési napraforgót magvak előállítására használják, a dekoratívakat pedig a helyszín díszítésére használják.

Napraforgó termesztési körülményei

A napraforgó igénytelen gondozású, jól tűri a könnyű fagyokat (-5-ig) 0C) és szárazság, nem igényel különösebb feltételeket a termesztéshez. Növény telepítésével sincsenek nehézségek. Szinte bármilyen talaj alkalmas, műtrágya gyakorlatilag nem szükséges, a fő feltétel a kellő mennyiségű napfény.

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (2)

A napraforgót jól megvilágított helyre ültetik

Hogyan növekszik a napraforgómag

A napraforgómag termesztése előtt kötelező eljárás a kalibrálás (a példányoknak testeseknek, épeknek, nem sülteknek) és pácolás. A palánták a madarak és a rágcsálók kedvenc csemegéje. Az evők elriasztása érdekében az ültetési anyagot vetés előtt speciális porral vagy oldattal kell kezelni. A savanyúságkeverék megvásárolható a kertben vagy otthon elkészíthető. A nyári lakosok által gyakran használt megoldás a következőképpen történik:

 1. Hámozza meg a fokhagyma fejét, préselje át.
 2. Kombinálja a masszát hagymahéjjal.
 3. Öntsük az elegyet forrásban lévő vízzel (2 l).
 4. Ragaszkodjon 24 órához.
 5. Törzs.

A pozitív hatás érdekében a magokat 12 órán át fokhagymás oldatban tartják.

Néhány kertész napraforgó ültetése előtt vetőmag-csírázáshoz folyamodik. Ehhez nedves ruhába csomagolják, zacskóba teszik, és két napra meleg helyre teszik.

Mikor szabad napraforgót ültetni a szabadba

A napraforgómag vetése április utolsó napjaiban és május közepéig kezdődik. Kívánatos, hogy a földet ebben a pillanatban + 10-12 Celsius fokos hőmérsékletre melegítsék fel.

Minden fajtához különböző idő szükséges, amíg beérik. A vetéstől a betakarításig 70-150 napig tarthat. A napraforgó palánták az ültetés után két héttel jelennek meg.

Hol ültessünk napraforgót

A napraforgó ültetésére kiváló hely lesz az a terület, ahol korábban káposztát, gabonaféléket és kukoricát termesztettek. Kívánatos, hogy a növény talaja csernozjem, vályog és gesztenye talaj legyen, pH-ja 5-6. Az is elfogadható, ha homokkőből és vizes élőhelyekből áll a pH 4.

(Video) Fokhagyma termesztése otthon

Sok kertész növényeket ültet a kerítések és falak mentén, hogy védelmet nyújtson a szélnek.

Fontos! Ahol egy napraforgó nőtt, további 7 évig nem ajánlott ültetni.

Napraforgó termesztése és gondozása a nyílt terepen

Bárki termeszthet napraforgót az ország rendes magjából. A növények ültetése és gondozása szinte semmilyen erőfeszítést nem igényel, nagyon gyorsan megnő. Ennek eredményeként ízletes és vonzó külsejű kerti dekorációt kapunk egy kis magból.

A leszállóhely kiválasztása és előkészítése

A napraforgó termesztéséhez a napfény által jól megvilágított nyílt területek a legalkalmasabbak. Ugyanakkor védeni kell őket a széltől és a huzattól. Magvetés előtt a kertet ki kell ásni. Ennek a folyamatnak a megvalósításával egyidejűleg kívánatos a talaj nitrogén-foszfor trágyázással történő megtermékenyítése.

Napraforgó ültetési technológia

A napraforgó ültetéséhez, kapával, gödröket készítenek egymástól legalább 30 cm távolságra. Ezt az intervallumot attól függően határozzák meg, hogy melyik fajtát és a napraforgók számát tervezi termeszteni. Kiszámítása a következő séma szerint történik:

 1. Alacsony növekedésű fajták ültetésekor a magokat 40 cm távolságra ültetik.
 2. Közepes fajták termesztésekor a magok között 50 cm-es rés marad.
 3. Nagy növények vetésénél a távolság legalább 80-90 cm.

Az ültetési anyagot 6-8 cm-rel mélyítik a talajba. A tapasztalt kertészeknek azt javasoljuk, hogy 3 magot tegyenek a lyukakba, és az ültetés után a talajt jól tapítsák meg.

Megjegyzés! Ha nagy területet ültetnek, hengerrel tömörítik a talajt.

Öntözés és etetés

Annak érdekében, hogy a napraforgó betakarítása jó minőségű legyen, a kertésznek bizonyos erőfeszítéseket kell tennie. A kultúrának időszerű öntözésre, lazításra, gyomirtásra van szüksége, a törzsek nagy jelentőséggel bírnak. Annak ellenére, hogy a növény erős, és jól viseli a fejek súlyát, szélben törésveszély áll fenn.

A napraforgó öntözésének gyakran kell lennie. Mivel a termés nagy méretű és nagy levelei vannak, sok nedvességet igényel a magok kitöltéséhez. A feltöltést bőséges öntözés és a gyomok eltávolítása után végezzük. A műtrágyát először a vegetatív tömeg növekedéséhez adják, pár héttel a hajtások megjelenése után. Használjon nitrogén-trágyázást, például karbamidot (2 evőkanál / 10 liter víz). 3 hét elteltével kálium-műtrágyákat alkalmaznak, amelyek hozzájárulnak a teljes vetőmagládák kialakulásához. További 20 nap elteltével célszerű a napraforgót etetett műtrágyával etetni foszfor-műtrágyákkal együtt.

Figyelem! A kultúra nem nagyon szereti a nitrogént, ezért ezzel a műtrágyával nem lehet túlzásba vinni.

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (4)

A napraforgó szárának elszakadásának megakadályozása érdekében fel kell kötni

A napraforgó szaporodása

Az egynyári napraforgó fajták magvakkal jól szaporodnak. Megvásárolhatja őket egy szaküzletben, vagy saját maga állíthatja össze őket. Ehhez a mag érésének szakaszában a fejeket meg kell védeni a madaraktól (gézzel megkötve). Amikor eljön az ideje, a virágzatokat szellőztetett helyen kell levágni és szárítani. Ezután vegye ki a magokat és tárolja.

(Video) A sikeres áfonya ültetés titka

A termést keresztporzásnak tekintik. Az üres és apró magú kosarak elkerülése érdekében nem tanácsos három évig egymás után ültetett napraforgóból ültetési anyagot venni.

Megjegyzés! A napraforgómag a betakarítás után 5 évig életképes marad.

A napraforgó betegségei és kártevői

A napraforgót kártevőnek és betegségnek ellenálló növénynek tekintik. Leggyakrabban olyan madarak támadják meg őket, amelyek a magokat táplálékként használják. A növényt károsító rovarok között megkülönböztetik a pamut gombócot. Virágokkal és napraforgó leveleivel táplálkozik, emiatt a férfi gyengülni kezd, sebezhetővé válik. A rovar megjelenésének megakadályozása érdekében rendszeresen gyomlálni kell a területet. Ha a parazita már megtámadta, a növényeket inszekticidekkel kell kezelni. Az eljárást egy hónappal a betakarítás előtt kell elvégezni.

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (5)

Szükséges kiválasztani a parazitákkal és betegségekkel szemben ellenálló fajtákat.

Egy másik kártevő, amely egy növényt megtámadhat, egy lepke. Hernyói rágják és megeszik a magok tartalmát. Rovarölő szereket is használnak a leküzdésére.

A kultúrát érintő betegségek között vannak:

 • szürke és fehér rothadás;
 • phomopsis.

Az időben történő gyomlálás, a rendszeres öntözés és gombaölő kezelés segít leküzdeni a betegségeket.

Fontos! A hibrid napraforgófajta magjainak kemény héja van, amelyet a kártevők nem képesek megrágni.

Napraforgó betakarítása

A napraforgó egyenetlenül érik, de általában ez a virágzat középső részének virágzása után 2-3 héttel történik. Ez minden régióban különböző módon történik, körülbelül augusztus 15-től szeptember végéig. Amint a növény kiszáradni kezd, a fej megdől és lóg, és szinte az összes levél lehullott, itt az ideje a betakarításnak. A magokat le kell vágni, ronggyal el kell takarni, és pár napig száradni kell. Ezt követően távolítsa el a magokat, mossa és szárítsa meg, távolítsa el az elrontott példányokat és a szemetet, majd az egészeket öntse egy edénybe vagy papírzacskóba.

Fontos! Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki magjából, nyersen vagy enyhén szárítva kell fogyasztani.

Hogyan lehet házi napraforgót termeszteni

A napraforgó otthon szobanövényként termeszthető. Annak ellenére, hogy a termés magas, vannak olyan dekoratív fajták, amelyek lehetővé teszik az edénybe ültetést.

A házi napraforgó tartályát egy felnőtt növény mérete alapján választják meg, lehetőleg nagy sugárral (40 cm-től) és vízelvezető lyukakkal. Használat előtt fertőtlenítik. A talajt laza, jól lecsapolt, tápanyagellátással kell bevinni. Mielőtt a tartály aljára ültetne, ki kell raknia egy kavicsréteget, duzzasztott agyagot vagy perlitet, majd el kell fednie a talajt és a vizet. A magokat 2-3 cm mélységbe ültetjük, lyukanként 2 darabot.

Dekoratív napraforgó ápolásakor állandó páratartalmat és hosszú nappali órákat kell biztosítania. A meleg évszakban jobb kivinni a növényt az erkélyre vagy a loggiára.

Megjegyzés! Napraforgó ültetése kis sugarú edénybe nem ajánlott.

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (6)

Díszes napraforgó fajták cserépben és cserepben termeszthetők

(Video) Homoktövis ültetése

Hasznos tippek

A napraforgó tenyésztésében tapasztalt kertészeknek azt javasoljuk, hogy ne hanyagolják el gondozásuk alapvető szabályait:

 1. Eleinte célszerű a palántákat megvédeni a magas hőmérséklettől. A meleg negatív hatással van a fiatal hajtásokra.
 2. Amikor két igazi levél megjelenik a napraforgón, ritkítani kell. Hagyja a legerősebb csírát, és vágja le a felesleget.
 3. A kultúra nem igényes a talaj szempontjából, de jó fejlődése érdekében jobb, ha termékeny, enyhén savas talajú helyet választunk.
 4. Napraforgó ültetése nem ajánlott azokban az ágyásokban, ahol korábban répát, hüvelyeseket és paradicsomot termesztettek.
 5. A kultúra öntözését a gyökérnél kell elvégezni. Lehetőleg reggel vagy este.
 6. A káliumtrágyázás elősegíti a méhek vonzását a napraforgóhoz, amely beporozza.

Következtetés

Napraforgó ültetése magokból az országban könnyű. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a számukra megfelelő helyet, a vetés előtt feldolgozzuk a magokat, és időben gondoskodjunk róla. A napraforgó a hidegnek és az aszálynak ellenálló képessége miatt a világ szinte minden országában elültethető. Mivel magjai nagy mennyiségű nyomelemet tartalmaznak, az ültetés nemcsak dekorációt hoz létre, hanem előnyöket is jelent.

Ajánlott bejegyzések

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (7)

Dahlia "Funny guys": leírás, magvakból növekszik

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (9)

Föld a petúnia palántáinak

(Video) Eper ültetése "no-dig" ágyásba 🍓 Hogyan ültess epret?│Eper palánta és a mulcs│ Kreatív Farmer

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (10)

Mi a különbség az ampellás petúnia és a kaszkád között

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (11)

Palánták nélkül virágzó egynyári virágok: név + fotó

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (12)

Astra tű Unicum mix - fotó

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (13)

Gaillardia éves - magvakból növekszik + fotó

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (14)

Mi a teendő, ha a cinnia palánták hosszúkásak

hogyan kell otthon és szabadban ültetni, termesztési technológia (15)

Tulip Miranda: fotó és leírás, ültetés és gondozás, vélemények

(Video) Kertbarátok - Édesburgonya termesztése 1. Szaporítás, ültetés

Videos

1. Mielött elülteted a paradicsomot, ezt nézd meg!
(Zsiros Deszka)
2. Áfonya termesztése és ültetése | Tudj meg mindent az áfonyáról!
(Két Világ Közt)
3. Eper (szamóca) termesztése, ültetése, gondozása - Kertbarátok - Kertészeti TV - műsor
(Borhy Kertészet)
4. Paprika termesztése, első lépés a vetés
(szalmakazal)
5. Kiskerti édesburgonya termesztés. Gondoltad volna, hogy ilyen egyszerű?
(Édesburgonya webáruház)
6. K&B - Dinnye termesztési tanácsok kiskertben - 35-hét
(Kert és barkács kalauz)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated: 03/29/2023

Views: 6280

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.